
Parlem del català
Com és el dia a dia del català?
El català és una llengua viva i dinàmica, però com és el seu ús quotidià realment? Es pot dir que es parla a tot arreu, o hi ha espais on la seva presència és més feble?
I les empreses dels Països Catalans, compleixen amb la legislació lingüística vigent?
La llei estableix uns requisits per garantir els drets lingüístics dels ciutadans, però fins a quin punt es respecten? Què fan les administracions per exigir-ne el compliment i assegurar que el català tingui el lloc que li correspon en l’àmbit empresarial?
Què fem a Acció pel Català per donar suport a la llengua i la cultura?
Aquesta organització treballa per promoure i defensar el català en tots els àmbits, fent accions concretes per a dur a terme el foment de l’ús de la llengua i enfortir la identitat cultural dels territoris de parla catalana.
De tot això i molt més en parlarem al programa La Trobadeta de Ràdio Gràcia, el pròxim dilluns 17 de març. No us ho perdeu!
Avui, 17 de març de 2025, hem participat en el programa La Trobadeta de l’Enric Bautista. Durant la nostra intervenció, hem explicat com funciona el BOT de queixes. S’han detallat els seus orígens, la seva evolució i com ara està disponible no només a Telegram, sinó també al formulari la pàgina web de l’associació, perquè qualsevol persona hi pugui accedir fàcilment. L’objectiu del bot és donar suport a qui vol iniciar una queixa: primer s’adverteix a l’empresa del problema perquè ho solucioni, i si no ho fan, es pot obrir la queixa directament a Consum i publicar-ho a les xarxes socials i a la nostra web.
A continuació, na Marta ha parlat de la política lingüística i de les normes que han de seguir les empreses. Per exemple, han de tenir retolació i informació en català, atendre en aquest idioma si el client ho demana, i formar els treballadors perquè puguin fer-ho sense problemes. També s’ha destacat que les empreses no poden posar excuses si algú vol parlar en català, perquè és la seva obligació garantir-ho. A més, s’ha comentat que les institucions que reben finançament de la Generalitat també han de complir aquestes normes, encara que moltes vegades no ho fan, sobretot en la publicitat d’actes o esdeveniments.
Una cosa que s’ha volgut deixar clara és que defensar el català no significa ser maleducat. Es tracta de respectar els altres, però també de fer valdre el nostre dret a què ens respectin a nosaltres i a la nostra llengua.
També s’ha explicat com ha sorgit la idea del nou Cicle de Trobades i com s’està organitzant. Tot i que comença ara, la idea és que es perllongui en el temps. S’ha destacat que aquest cicle és el resultat de tot el treball acumulat fins ara, i que hi participaran convidats i institucions de molt pes dins la nostra societat. Ja s’ha presentat la graella del primer semestre de l’any, i després d’una aturada a l’estiu, es reprendrà de setembre a finals d’any. S’ha recordat que tot això es fa sense cap mena de subvenció, només amb l’ajuda dels associats i voluntaris. Sense ells, no seria possible dur a terme projectes com aquest.
Per acabar, s’ha insistit en què defensar el català és una tasca de cada dia, i s’ha animat a fer servir les eines que es posen a l’abast de tothom.
També s’ha agraït a Ràdio Gràcia per donar-nos veu i ajudar-nos a arribar a més gent, perquè tothom pugui conèixer la nostra feina, feta sempre per voluntaris.

17 de març de 2025
Ràdio Gràcia en directe
19 hores

Una doble ràfega d’inspiració a la nostra seu, no us perdeu la presentació dels llibres dels nostres dos escriptors.
Us hi esperem! 📚
#SempreEnCatalà
#ViuEnCatalà
Podeu accedir al BOT de Queixes de Telegram, o bé, mitjançant l’entorn web, per tal de poder interactuar amb Acció pel Català i formalitzar la vostra. L’equip s’encarrega del seu tractament, i d’aconsellar com fer-ho.
Acció pel Català, també convida a tothom que estigui interessat a donar un cop de mà, que sol·liciti entrar als grups de treball que disposem, podent demanar informació pel formulari de contacte.
Si, a més, vols formar part de l’associació ACCIÓ PEL CATALÀ, registra’t i fes-te associat o bé pots fer una donació de simpatitzant. Navega pels diferents apartats i assabenta’t del que fem.
#SempreEnCatalà
#ViuEnCatalà