El divuit de juny de 2023, va fer cent setze anys de la fundació dels Estudis Catalans. El president de la Diputació de Barcelona “El Sr. Enric Prat de la Riba” (1907-1914), va ser el capdavanter del Institut d’Estudis Catalans.
Llicenciat i doctorat amb dret, però ja de molt jove despuntava amb la implicació de moviments catalanistes. Amb persistència i, constància va demostrar una gestió honesta i responsable per promoure escoles, i cultura. Aquesta dividida en diferents camps com, la història de l’arqueologia, ciències, i filologia. Dins de l’esfera de història, va donar la responsabilitat Antoni Rubió i Lluch. Fill, de l’historiador, poeta i escriptor en català (firmava amb el pseudònim “Lo Gaiter del Llobregat”).
El 1914/1917, es va crear la Mancomunitat de Catalunya. És una federació voluntària de les quatre diputacions de Catalunya, amb l’ objectiu de recuperar la unitat trencada per la divisió provincial de 1833. A Madrid, el suport de la futura Mancomunitat de Catalunya són defensades per Francesc Cambó.
Els seus principals fonaments, era l’educació i la cultura com a part essencial per promoure i escoles arreu del país. Prat de la Riba, tenia clar que, “ni cap poble sense escola, ni cap escola sense mestra”.
En cap moment de la seva vida, va deixar de treballar per la normalització lingüística. En la dictadura franquista, va continuar des de la clandestinitat fins a la mort del dictador. El 1976, va ser reconegut com a corporació acadèmica.
Actualment, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), és l’acadèmia catalana de les ciències i les humanitats. S’ocupa de totes les disciplines del coneixement i el seu àmbit d’actuació és totes les terres de parla catalana.